Jan Šindelář: Nabubřelé pálenice | E15.cz

Jan Šindelář: Nabubřelé pálenice

Jan Šindelář: Nabubřelé pálenice
pálenice
• 
ZDROJ: čtk

Jan Šindelář

Začalo období pálení. Sám jsem byl v sobotu mezi prvními klienty jedné jihočeské pálenice a všemi smysly vychutnával proces, jehož výsledkem je čirá esence matky země. Dřina se zúročila a litry prvotřídní třešňovice ve sklepě spokojeně větrají.

Nechci ale básnit, nýbrž pranýřovat rychlokvašené palírníky a jejich přístup k pěstitelům. Většina majitelů destilačních kolon v Čechách – to si dovoluji tvrdit na základě červencového průzkumu trhu – nechce zahrádkářům dopřát požitek z vlastní kořalky. Kdejaký novopečený palírník disponující zbytečnými penězi z jiného podnikání nakoupil příliš velký kotel, tudíž se nehodlá párat s množstvím menším než 150 litrů kvasu. Ten navíc zásadně míchá s kvasy cizími. Že byste chtěl pálenku na počkání? Nelze, zavolejte za tři týdny.

A vůbec, raději přivezte celé ovoce, my už si s ním poradíme. Tak je to. Kde zůstává úcta k zákazníkovi, který se dlouhé dny dřel na štaflích či lezl po kolenou, každou třešni či švestku pečlivě kontroloval a pak s obavou týdny čichal ke kvasu?
On přece chce jediné: hodiny pozorovat kapku za kapkou a vědět, že ty kapky jsou jen jeho. To je ten pravý zážitek a vyvrcholení celé snahy, což burani v nablýskaných palírnách nechápou.

Dávám jim tedy pomyslnou šipku dolů. Abych ale nekončil pesimisticky, lze i v Čechách nalézt prvotřídní palírny s laskavým a individuálním přístupem. V jedné takové jsem byl. Slyšel jsem rovněž, že na Moravě snad ani jiné nejsou. Tam jsem si průzkum nedělal. Pokud je to pravda, pak Moravanům závidím.

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!