Šašek provokuje: Vedro a smažený český fenomém | E15.cz

Šašek provokuje: Vedro a smažený český fenomém

20. června 2017 • 20:30

Šašek se prošel po sluncem vypraženém městě a zjistil, že i v tropickém vedru si Češky a Češi objednávají k obědu primárně smažený sýr s hranolky.

Smažák je jedinečným produktem české kultury. Světovost mu dodaly až nezbytné hranolky kečup a majonéza. Slušný český gurmán ovšem tyto buržoazní komodity rád a s chutí převzal za své.

Spořádaný Čech nenávidí kuřáky a tloustne. Mnohonásobně, ve fritéze přepálený, řepkový olej mu nevadí. Nevadí ani žluklá strouhanka, jež tvoří obal sýrové náhražky několik minut mučené k dokonalosti ve žhavé olejové vaně. 

Šašek provokuje: Hypotéka? Ne, raději avokádové toasty. O čem svědčí bizarní logika miléniálů

Smažák, jako český fenomén, dokonce toleruje proradná Evropská unie, která si umí posvítit i na zakřivení banánů či okurek. Jenže kdo z patriotických požíračů přepáleného tuku si toho váží? Navíc zmíněnou pochoutku milují i největší vlastenci současnosti Hnídek-Orthel, Tomio Okamura a ctitel nabodávání můr a motýlů na špendlík, docent Konvička.

Šašek proto navrhuje, aby po úspěchu designu cigaretových krabiček byly talíře se smaženým sýrem ozdobeny stejným logem jako radioaktivní odpad.

PS: Přepálený tuk v restauracích smrdí mnohem víc, než cigaretový kouř.

Zápisník Tomáše Stingla: Soumrak poslední putyky
Zákaz kouření. Podívejte se do pražských hospod před a po
Co vidí strojvedoucí na trase Posázavského pacifiku? Prohlédněte si krásy slavné krajiny
Konec Sobotky je pro Babiše rána, Zaorálek je dost silný a postaví se mu, říká komentátor Pečinka
Embéčko před padesáti lety sklízelo obří úspěchy. Ty ale rychle zařízl přední náhon
Glosa Michala Noska: Smrt smrdutých popelníků
Loni vzniklo nejvíc hospod za pět let. Může jít o účelové firmy kvůli EET, tvrdí analytici

Autor: Šašek
 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!